Kde uspořit

Osvětlení

 – Pokud máte doma klasické žárovky, s klidem je vyhoďte. LED žárovky  dnes už snesou časté rozsvěcení /zhasínání a jejich provoz je mnohonásobně úspornější .

 Vaření, pečení

 -  Na vaření vody je jednoznačně nejúspornější i nejrychlejší rychlovarná konvice. Topné těleso je v přímém kontaktu s vodou, teplotní setrvačnost je  malá,  ztráty jsou tedy  minimální.

-Naopak elektrický sporák má dlouhý náběh na požadovanou teplotu  a  také „dlouho chladne“. S tím je třeba počítat a využívat jeho  teplotní setrvačnost po vypnutí.  Zapínejte sporák až když máte hrnec na plotně, vypínejte ho před dovařením a využijte  akumulované teplo. Používejte hrnce s rozměry dna odpovídajícími rozměrům plotýnky. Hrnců, které nemají rovné dno, se zbavte. Pokud vaříte vodu, dejte tomu zpočátku „pořádný kouř“  a po dosažení varu ztlumte cca na polovic.

-Indukční varná deska vytváří elektromagnetické pole, kterým ohřívá přímo dno a stěny  hrnce. Díky tomu se samotná deska ohřívá jen minimálně. Sice musíte mít správný hrnec, ale takovýto ohřev má zdaleka nejmenší tepelné ztráty.

-Mikrovlnná trouba – pokud ji používáte k ohřevu, tedy řádově několik minut, není co řešit. Pokud ji používáte na vaření, je dobré si rozmyslet,  jestli je nutné ji mít zapnutou na nejvyšší výkon. Pokud v ní pečete či grilujete, zřejmě bude úspornější než klasická trouba . Pokud v ní rozmrazujete a chcete něco ušetřit, přemýšlejte dopředu a nechte pokrm roztát při pokojové teplotě.

-Průtokový ohřívač – pokud ohříváte teplou vodu průtokovým ohřívačem, je nejlepší nastavit takovou teplotu vody, aby jste ji pak nemuseli míchat se studenou.   

 Praní , žehlení, mytí nádobí

-Při praní se dá ušetřit el. energie(a voda) zejména tím, že máte kvalitní pračku. Pokud nemáte, perte vždy správné množství prádla a  raději na nižší teploty. Pamatujte rovněž, že čím rychlejší otáčky při ždímání, tím vyšší spotřeba el. energie.

-Při žehlení můžete ušetřit pouze podobným promyšleným postupem , jako při vaření na el. sporáku. Pak už snad  jen  vyšší produktivitou  práce.

-Myčka má jednoznačně úspornější provoz, než mytí v dřezu nebo pod tekoucí vodou. Ušetříte zejména tím, že si koupíte kvalitní spotřebič v rozumné energetické třídě a necháte mycí program na cca 50st.C nebo na AUTO. 

 Chlazení, mražení

-Rozmyslete si, jak velkou chladničku potřebujete. Čím více je v ní volného místa, tím víc spotřebujete el. energie. Dbejte, aby nebyla zbytečně „namražená“, neotvírejte  zbytečně dvířka, nedávejte do ní teplé potraviny. Do mrazáku balte menší kusy, které jdou snadno najít a vyndat.  

 PC , TV , mobily a spol.

-Trvalé připojení na nabíječku nebo tzv.hibernace , vám toho moc neušetří. Vytahujte za zásuvky vše, co zrovna nepoužíváte. Všechny nabíječky berou proud ze sítě i když zrovna nic  nenabíjejí.

-Notebook je určitě energeticky úspornější, než stolní PC.

-Investujte do moderního monitoru či moderního TV přijímače. Technologie je rok od roku lepší a úspornější.

-Spořič obrazovky nepřináší úsporu el. energie. Vypínejte  vše, co nepoužíváte.

Pokud se vám nechce nebo nejde to realizovat, zapojte spotřebiče do prodlužovačky s vypínačem a vypněte ,třeba na  noc, vše jedním tlačítkem .

 

 

stáhnout (5).jpg
Rubrika: Elektřina v souvislostech | Datum zveřejnění: 12.01.2022 06:12 | Zobrazeno: 324x