Blikání LED světel

 1.Pokud Vám LED světlo bliká ,když má svítit, je to způsobené závadou v elektroinstalaci. Třeba povolený spoj , vzniklý přechodový odpor, závada na jističi, spínači, vodiči PE nebo N.

 2.Pokud LED světlo svítí krátce po vypnutí vypínače, je to způsobené konstrukcí světla (žárovky). LED žárovka obsahuje zejména LED diody. To jsou polovodičové součástky, které umí měnit elektrickou  energii na světlo. Aby se tak stalo, obsahuje LED žárovka také  např. usměrňovač,   kondenzátory, odpory, tranzistory,prostě elektroniku - filtrační členy. V těch se během provozu  hromadí el. energie. Protože LED žárovka je velmi úsporná, stačí tato energie k tomu, aby udržela žárovku rozsvícenou  cca.1-2 vteřiny po odpojení od sítě.

 3.Pokud ale LED žárovka trochu svítí nebo pravidelně bliká i při vypnutém vypínači, tedy když svítit nemá, je to způsobeno nevhodně provedenou elektroinstalací (nejspíš někdo šetřil tam, kde neměl). Způsobuje to např.  indukce elektrického napětí, která vzniká např.  v dlouhých  el. rozvodech, jimiž  prochází střídavý proud. (Když  je  vodič dostatečně dlouhý a uložený v těsné blízkosti  dalších vodičů,  naindukuje se v něm napětí. To způsobuje problikávání nebo přímo svícení). Případně použití vypínače s doutnavkou nebo třeba relé, které používají vodič N, který zároveň vede přes neposlušnou žárovku. Případně horší stav izolace někde ve vedení.

 Problém číslo 1 lze řešit prohlídkou a kontrolou  elektroinstalace, dotažením spojů,výměnou vadných kusů zařízení.

 Problém číslo 2 se neřeší, protože řešit nejde. Není ale na závadu a neměl by nikomu výrazněji vadit.

 Problém číslo 3 je závažnější, může nehezky obtěžovat. Nikdo asi neuvítá, když mu bude v noci blikat světlo vedle postele. Pokud máte vypínač s doutnavkou, je dobré zkusit ho vyměnit za obyčejný. Když to nepomůže, zkuste vyměnit LEDku za kvalitnější. Když ani to nepomůže, zvažte použití klasické žárovky. Pokud to nepomůže, budete muset nejspíš  instalovat kompenzátor, třeba   ABB 6599-0-2290 . Ten se zapojí paralelně ke svítidlu.

 

 

 

 

stáhnout (7).jpg
Rubrika: Elektřina v souvislostech | Datum zveřejnění: 12.01.2022 06:23 | Zobrazeno: 366x