Působení elektrického proudu na lidský organismus

Působení elektrického proudu na lidský organizmus

El. proud poškozuje lidské tělo různými způsoby.  Lidské tělo přirozeně klade průchodu el. proudu odpor. Velikost odporu závisí na cestě, kterou  proud prochází. Největší odpor představuje kůže, zvláště kůže ztvrdlá, zrohovatělá. Střední hodnota odporu 1 cm2 kůže je asi 8 000 ohmů.
Zbytek lidského těla (svaly, klouby, krevní dráha) představují odpor asi 1 000 ohmů. Uvedené hodnoty jsou u každého jedince odlišné, přičemž nejcitlivější  na působení el. proudu jsou děti, následují ženy a pak muži.

Pro organismus je nebezpečný střídavý i stejnosměrný proud. Přičemž střídavý je nebezpečný zejména kvůli tomu, jak mění svou polaritu, kvůli svému kmitočtu. A ten je nejhorší do 500Hz. U vyšších frekvencí se nebezpečí snižuje.  Stejnosměrný proud zase způsobuje větší rozpad krve, tedy vznik bublinek plynů, které i několik hodin po zásahu proudem mohou způsobit smrt podobně jako Kesonová nemoc u potápěčů.

Dalším kritériem je samozřejmě velikost a doba a trasa  procházejícího proudu.


0,5 až 1 mA - práh vnímání el. proudu,
1 až 8 mA - podráždění v nervech, stoupání krevního tlaku,
6 až 15 mA - způsobuje tetanickou křeč, člověk se nemůže uvolnit,
25 mA - tetanická křeč dýchacího svalstva,
60 mA - chvění srdeční komory (fibrilace), přechodná zástava srdce,
nad 80 mA - zpravidla trvalá zástava srdce.

Průchod střídavého elektrického proudu tělem začínáme pociťovat při jhodnotě cca  0,5 miliampéru. Tato hodnota se považuje za práh vnímání. Do hodnoty 3mA proud vyvolává v těle a to zejména v místech, kde do těla vstupuje, mravenčení až brnění. Tento proud, pokud neprotéká lidským tělem příliš dlouho, není nebezpečný. Při dalším zvyšování jeho intenzity se začnou svírat svaly, zejména kolem části pod napětím, kterou člověk drží v ruce, až při hodnotě kolem 10mA toto sevření zesílí natolik, že již je není možné uvolnit. To je zvlášť nebezpečný stav, kdy již není možno se pustit například elektrického nářadí s proraženou izolací drženého v ruce, a tak procházející proud přerušit.

 

 

stáhnout (3).jpg
Rubrika: Elektřina v souvislostech | Datum zveřejnění: 23.01.2023 13:44 | Zobrazeno: 309x