Stykače versus relé

 STYKAČ je spínací prvek  sloužící primárně pro spínání  proudové zátěže , typicky třeba elektromotoru. Jeho hlavní kontakty jsou drženy v pracovní  poloze cizí silou, většinou elektromagnetickou, kterou vytváří cívka. Když tato síla nepůsobí-cívkou neprochází proud-vrátí  se kontakty do základní  polohy.

Stykač neslouží k ochraně proti nadproudům, proto před ním musí zařazeny pojistky nebo jistič . K  ochraně motoru proti přetížení musí být vinutí motoru chráněno tepelným (nadproudovým) relé.

Podle druhu  přídržné síly se stykače dělí na:

 Elektromagnetické (nejčastější)

 Vačkové

 Pneumatické

Konstrukčně se stykač skládá z cívky, navinuté na jádře, která vytváří elektromagnetickou energii. Energie pohybuje kotvou a ta zase ovládá  kontakty. Ty jsou hlavní – tj. spínací a pomocné – tj. spínací i rozpínací.

 Hlavní silové kontakty  jsou určeny ke spínání  větších výkonů,  v klidu jsou rozepnuté a bývají označeny písmenem a číslicí: T1,T2,T3, L1,L2,L3 nebo jen číslicí 1,2,3,4,5,6. Pomocné kontakty stykače jsou určeny pouze k jeho vládání a např. signalizaci, nejsou tedy určené pro spínání zátěže větších výkonů. Běžně  jedny spínací kontakty, ty jsou v klidu rozpojené a sepnou se přivedením napětí na cívku a jedny rozpínací kontakty, které jsou v klidu sepnuté a rozepnou se opět přivedením napětí na cívku. Rozpínací kontakty bývají označené na stykači písmeny NC nebo dvojčíslím končícím 1 a 2 např.: 11-12, nebo 21-22atd. Spínací kontakty bývají označeny jako NO nebo dvojčíslím končícím na čísla 3,4 např.: 13-14. Pomocné kontakty mohou být i přídavné s dodatečnou montáží na stykač.

 Cívka stykače má také kontakty, většinou značené jako A1,A2.

 

RELÉ: Relé je elektromagnetický spínací prvek, na rozdíl od stykačů je většinou určeno pro spínání menších proudů a neobsahuje pomocné kontakty. Princip činnosti je obdobný jako u stykače, po přivedení napětí na cívku relé je přitažena kotva a sepnuty nebo rozepnuty kontakty. Relé mohou obsahovat i větší množství spínacích a rozpínacích kontaktů, součástí mohou být i kontakty přepínací

Podle ruhu činnosti se relé dělí na :

Nadproudové relé – sepne, pokud proud v obvodu dosáhne určité velikosti

 Podproudové relé – sepne, pokud proud v obvodu klesne pod určitou mez

 Podpěťové relé – sepne pokud napětí v obvodu poklesne pod určitou mez

 Zpětné relé – spíná při změně směru proudu

 Časové relé – spíná/rozpíná s časovým zpoždění

stáhnout.jpg
Rubrika: Stroje a přístroje | Datum zveřejnění: 28.01.2023 15:17 | Zobrazeno: 121x